Co je počítač bez softwaru?

Co člověk očekává od výpočetní techniky? Ten, kdo ji nevyužívá, pochopitelně nic, ale ten, komu je jí zapotřebí, klidně i mnoho. Každý, kdo má počítač, si tento pořizuje, aby mu plnil to, co se od něj očekává, a nejinak je tomu pochopitelně i v případech, kdy člověk computer od někoho pouze dostává k dispozici.
Je toho celá spousta, co lze od výpočetní techniky požadovat. Někdo chce na takovém počítači psát, někdo pracovat s nějako grafikou, někdo potřebuje sestavovat tabulky a grafy, někdo potřebuje prostřednictvím počítače komunikovat se světem. Další tu mohou chtít hrát různé hry, pouštět si videa, prohlížet weby…

zavirovaný počítač

A je-li člověk připojen na internet, je záhodno se i adekvátně chránit před hrozbami, jež by odtud mohly vzejít.
A každá z těchto činností vyžaduje určité programové vybavení. Musí tu být programy, jež uvedou počítač po připojení do chodu, a pak jsou tu ty, jež plní určité žádané funkce. A jak se všem takovým programům dá souhrnně říkat? Určitě jste ten pojem už slyšeli. Jde tu o software.
Software je tedy veškeré programové vybavení, které k výpočetní technice náleží. Je to všechno to, co nám tu poskytuje určité služby, co je ale virtuální a lidskýma rukama neuchopitelné.
Software je prostě pravým opakem hardwaru, tedy toho, co u výpočetní techniky lze do ruky vzít.

internet komunikace

A znamená to snad, že je software něco méněcenného, když ho nelze ani zvážit, ani změřit, ani ohmatat? Tak tomu určitě není. I když jsou hardware a software jako nebe a dudy, nic z toho není víc a nic míň. Protože je sice skutečností, že bychom bez hardwaru nemohli žádné programy využít, jenže stejně tak by i počítač bez programů nebyl k ničemu.
A které programy, tedy který software, by vám neměl určitě chybět? To už je naprosto individuální. To záleží na tom, co chcete se svým počítačem dělat. A každý chceme pochopitelně něco jiného.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku